Bakkerijmuseum

Het pand waarin Mendels gevestigd is bestaat uit 2 delen, het oudste deel is gebouwd in 1689 en het tweede deel is er in de 19e eeuw bij aangebouwd. Dit maakt Mendels een rijksmonument. Vanaf 1792 tot 1960 hebben er ook meerdere bakkers ingezeten. De laatste bakker was Hendrikus Mendels. Hendrikus was vooral bekend om zijn roggebrood dat hij bakte in een met takkenbossen en turf gestookte oven. In 1960 werd hij voor de keus gesteld zijn niet meer aan de eisen van de tijd doende bakkerij te moderniseren, of te sluiten. Hij koos voor het laatste.

Om deze eeuwenoude bakkerij niet te vergeten en de prachtige ambachtelijke elementen te blijven bewaren, is er een museum van gemaakt. Het bakkersmuseum bestaat uit een ingerichte authentieke bakkerij en winkel.

Het voorstuk van het museum bestaat uit een compleet ingerichte bakkerswinkel met onder andere een oude toonbank en brooddozen die van families uit de omgeving waren en die door de bakker, of bakkersknecht gevuld met brood en lekkernijen thuis gebracht werden. Ook hangt er een authentieke “slang” boven de toonbank waar zakjes aangehangen werden om levensmiddelen in te doen. Deze “slang” zag men ook veel in apotheken uit die tijd.

In het tweede deel van het museum staat de met hout en turf gestookte oven en daaronder de rijskast. Verder onder andere de werkbank met diverse attributen, een doofpot, een deegtrog, broodschieters, wittebrood- en roggebroodvormen en een amandelvijzel.

Voel je welkom om een stap terug in de tijd te doen en te zien hoe bakkers eeuwenlang hun vak uitoefenden. Daarna kunt u in ons prachtige monument, of buiten in de theetuin plaatsnemen voor een heerlijke koffie, thee met gebak, lunch of borrel.

Openingstijden:
Het bakkerijmuseum is altijd geopend als ook het theehuis open is.